El Partit Popular de les Illes Balears ha presentat aquesta setmana al Jutjat d`Instrucció número 7 d `Inca la personació com acusació popular en les diligències prèvies que investiguen l`accident del tren de Manacor, va tenir lloc el passat 19 de maig prop de Sineu, ocasionant 32 ferits, un d`ells encara en estat molt greu.
El PP considera que la causa del sinistre va ser deguda a una negligència en el projecte d`obra i en la seva posterior execució, a més que els fets, per la seva gravetat, poden ser constitutius de diversos delictes de lesions per imprudència.
Segons la informació de què disposa el PP balear, en la Fase I del projecte de reobertura de la línia Estació del empalmament a Artà, no es preveia la construcció de cap mur de contenció al lloc de l`accident (PK 42.800 trinxera a la sortida de Sineu). Així, la introducció dels murs de contenció que es van ensorrar va ser objecte del projecte modificat número 2, en què s`observen greus deficiències de disseny d`aquests murs en no existir càlculs en els mateixos. Per això, el partit demana en el seu escrit de compareixença que faci una pericial sobre l`absència de disseny ni de càlculs dels murs de contenció en el projecte modificat.
A més, la tramitació administrativa de la modificació del projecte vulnerar la Llei de Contractes de les Administracions Públiques (Llei 13/1995), ja que l`informe de supervisió tècnic del projecte que havia de ser previ a l`acta de replanteig es va efectuar una vegada inaugurades les obres.
El PP té informes i fotografies que testimonien a més que, tot i no haver-hi projecte tècnic supervisat, ni càlculs, el mur de contenció que es va ensorrar ja s`estava construint el desembre de 2002, per tant, sense tramitació alguna.
D`altra banda, el Partit Popular recorda que ja hi va haver un descarrilament previ el 2004 a l`altura de Son Tey a Petra, accident que va posar de relleu que els talussos de la línia que, segons el projecte, eren estables, no només no ho eren , sinó que la línia construïda en trinxera presentava multitud de talussos que havien de ser rebaixats.
Finalment, el PP destaca que fins i tot l`informe encarregat per la Conselleria de Mobilitat a l`enginyer Antoni Cladera, atribueix la causa de l`enfonsament del mur a una fallada en la seva construcció, i que el partit havia denunciat poc abans de l`accident, el 22 d`abril de 2010, el perill d`ensorrament d`un pont sobre la via. Llavors, les úniques mesures de prevenció de SFM van limitar als trens a circular a una velocitat de 50 km / h per evitar vibracions.
El partit també destaca que la persona que signa la modificació del projecte que es denuncia, ho fa com a Enginyer de Camins, titulació que no té.
Per tot això, el Partit Popular de Balears ha dut a terme la compareixença com a acusació popular en les diligències que investiguen aquest accident, amb l`objectiu prioritari d`aclarir els fets i, si escau, es prenguin eventuals responsabilitats penals que se`n deriven.